Ryż z kalafiorem i ziemniakami

Danie z gatunku curry, ale w bardzo spolszczonej wersji. Delikatne, aromatyczne, smaczne. Czyli co zrobić jak w kuchni jest ponad 50 stopni ciepła a nam nie chce stać się przy kuchence? Najlepiej wszystko wrzucić na patelnie, zakryć i czekać aż będzie gotowe.



Składniki:

1 filet z piersi kurczaka
5 dużych ziemniaków
1 kalafior
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka mielonej kurkumy
natka pietruszki
1 cytryna
1 łyżka mielonego kuminu
sól
pieprz
olj

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą. Na rozgrzaną patelnie wlewamy około łyżki oleju, szklimy cebulę i dodajemy kurczaka. Delikatnie go obsmażamy. 



Dodajemy ziemniaki i kalafior i wszystko posypujemy kuminem oraz kurkumą i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zalewamy wszystkie składniki szklanką wody i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy wody, jeśli jest go za dużo, na ostatnie parę minut gotowania zdejmujemy pokrywkę. 



Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny. Podajemy z ugotowanym ryżem. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger