Muffiny jagodowe
Bardziej niż jeść słodkości lubię je przygotowywać. W mojej zamrażarce czaiły się jagody leśne, grzechem więc byłoby ich w końcu nie zjeść. Pierwsza partia muffinek trafiła do koleżanki. Drugą podzielę się z chętnymi łasuchami w pracy. Mam nadzieję, że pomogą mi to zjeść.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
280 g mrożonych jagód leśnych
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy z owocami. W osobnej misce mieszamy jajko z mlekiem i olejem. Dodajemy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Niektóre owoce zgniotą się, dając całej masie piękną fioletową barwę.
Masę przekładamy do kokilek na muffnki i pieczemy przez 15 minut (do suchego patyka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Pyszności, pyszności, pyszności :)
OdpowiedzUsuń100% racji, mega dobre.
Usuńpotwierdzam, jadlam te smerfastyczne muffiny i byly bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń