Muffiny jagodowe

Bardziej niż jeść słodkości lubię je przygotowywać. W mojej zamrażarce czaiły się jagody leśne, grzechem więc byłoby ich w końcu nie zjeść. Pierwsza partia muffinek trafiła do koleżanki. Drugą podzielę się z chętnymi łasuchami w pracy. Mam nadzieję, że pomogą mi to zjeść.
 


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
280 g mrożonych jagód leśnych

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy z owocami. W osobnej misce mieszamy jajko z mlekiem i olejem. Dodajemy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Niektóre owoce zgniotą się, dając całej masie piękną fioletową barwę. 




Masę przekładamy do kokilek na muffnki i pieczemy przez 15 minut (do suchego patyka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszności, pyszności, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. potwierdzam, jadlam te smerfastyczne muffiny i byly bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger