Curry z dyni

Przypomniało mi się to pyszne danie, a że powoli zdarzają się gorsze pogodowo dni, curry nada się idealnie na obiad lub kolację. Czytajcie i róbcie to pyszne danie. Szybkie i proste. 



Składniki:

1 mała dynia
8 średnich ziemniaków
2 małe marchewki
1 pietruszka
1 cebula
zielony mrożony groszek
olej
sól
pieprz
żółta pasta curry
szklanka bulionu

Dynie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Pozostałą część kroimy na drobne kwadraciki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną dynię i przez chwilę mieszamy razem z cebulą. Zalewamy wszystko odrobiną wody, tak by delikatnie pokryć dynię i gotujemy na lekkim ogniu przez około 15 minut. 



Po tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, kroimy w kostkę i dodajemy do dynii. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu lub wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do zmięknięcia warzyw. 

Dodajemy 3-4 łyżeczki pasty curry oraz sól i pieprz do smaku. Przyprawa jest dość intensywna więc lepiej dodawać ją po troszku i kosztować co jakiś czas. Gotujemy jeszcze przez parę minut, aż curry zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy przelany wrzątkiem zielony groszek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger