Makaron z tuńczykiem

Dla każdego smakosza makaronu i tuńczyka. Idealne połączenie na obiad. Danie to robi się tak szybko, że człowiek nawet nie zdąży zgłodnieć. Polecam serdecznie. Dziś  na obiad będzie coś smacznego.




Składniki

Makaron farfalle - kokardki
puszka tuńczyka w oleju
10 filetów anchois
20 oliwek 
łyżeczka kaparów
puszka pomidorów krojonych
cytryna 
natka pietruszki
sól
pieprz 
olej


Na rozgrzaną patelnię wlewamy około dwie łyżki oliwy i olej spod tuńczyka. Dodajemy kapary, tuńczyka i pomidory i dusimy wszystko ze sobą przez kilka minut, aż pomidory całkowicie się rozgotują. Dodajemy filety anchois oraz pokrojone oliwki. Doprawiamy wszyskto solą i pieprzem. 



W garnku gotujemy wodę na makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki (ja dałam podwójną porcję bo bardzo lubię). Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Na koniec skrapiamy wszystko sokiem z połowy cytryny. Podajemy ozdobione pietruszką lub z tartym żółtym serem.



Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger