Zółte curry z dyni

Kiedy Twoi znajomi jadą do Tajlandii, wiedz, że coś się dzieje. Kiedy ochoczo się z Tobą witają po powrocie, wiedz, że skusiła ich gorączka tajlandzkich zakupów. Kiedy obdarowują Cię pastami curry prosto z dalekich krain, wiedz, że będzie co gotować. Asia przywiozła mi kilka przypraw i past. Byłabym złą kobietą, gdybym nie spróbowała coś z nich upichcić. Na pierwszy ogień poszła żółta pasta curry. Trochę jej jeszcze zostało, więc działania w tym temacie będzie więcej. A ponieważ ostatnio choróbsko się do człowieka przyplątało stworzyłam danie z tego, co kryła moja lodówka plus maleńka dynia, którą znalazłam na placu w centrum krakowskiego Kazimierza. 



Składniki:

1 mała dynia
8 średnich ziemniaków
2 małe marchewki
1 pietruszka
1 cebula
zielony mrożony groszek
olej
sól
pieprz
żółta pasta curry
szklanka bulionu

Dynie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Pozostałą część kroimy na drobne kwadraciki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną dynię i przez chwilę mieszamy razem z cebulą. Zalewamy wszystko odrobiną wody, tak by delikatnie pokryć dynię i gotujemy na lekkim ogniu przez około 15 minut. 



Po tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, kroimy w kostkę i dodajemy do dynii. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu lub wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do zmięknięcia warzyw. 

Dodajemy 3-4 łyżeczki pasty curry oraz sól i pieprz do smaku. Przyprawa jest dość intensywna więc lepiej dodawać ją po troszku i kosztować co jakiś czas. Gotujemy jeszcze przez parę minut, aż curry zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy przelany wrzątkiem zielony groszek.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super przepis na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłabym złą kobietą, gdybym nie skomentowała wpisu, w którym się pojawiam :)
    cieszę się z użytkowania, czekam na następne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger