Sałatka z czerwonej kapusty

Jest tak ciepło, że gotowanie w mojej kuchni graniczy z cudem. Dlatego najlepszą opcją na zjedzenie czegoś pysznego to sałatka, bez gotowania, chociaż przy krojeniu też można się troszkę napocić. Niemniej jednak zachęcam na miskę pełną smakowitości. 



Składnki:

1 mała czerwona kapusta
1 kalarepa
1 mały seler
0,5 szklanki orzeków laskowych
2 gruszki
8 rzodkiewek
0,5 szklanki natki z pietruszki
2 łyżki siekanej kolendry

Kapustę obieramy z pierwszych liści. Wykrawamy środek i siekamy na drobbne paski. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki, to samo robimy z selerem. Gruszki myjemy i kroimy w skórkach na drobne słupki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Pietruszke i kolendre siekamy drobno.



Sos:

5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki musztardy 
0,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w dużej misce. Do gotowego sosu wrzucamy po kolei wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Na koniec dorzucamy orzechy. Warto poczekać minimum 10 minut przed spożyciem, tak by warzywa lekko zmiękły od sosu i wszystko przegryzło się ze sobą.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger