Zapiekanka z łososiem i warzywami
Na obiad przychodziły przyjaciółki. Poza zupką z dyni trzeb było zaserwować im coś treściwego. Bo tak jak ja uwielbiają jeść. Padło na delikatnego łososia. Mam nadzieję, że im smakowało. Bo mnie bardzo.
Składniki:
500 g filetu z łososia
360 g śmietany 18%
3 łyżki pesto z bazylii
6 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
parmezan
brokuły
olej
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy delikatnie zmiękną odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Filet z łososia oczyśczamy dokładnie z ości. W misce zalewamy jedną łyżką oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, Po tym czasie wkładamy go na blaszce pokrytej papierem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Śmietanę mieszamy z trzema łyżkami pesto. Brokuły gotujemy przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Kiedy ostygną dzielimy je na małe różyczki.
Zapiekankę komponujemy w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na dnie naczynia. Na to nakładamy podzielonego widelcem łososia i zasypujemy brokułami. Wszystko zalewamy śmietną i delikatnie posypujemy serem. Czynność powtarzamy aż to wierzchu naczynia.
Na koniec troszkę obficiej zasypujemy danie serem i na koniec kładziemy małą łyżeczką masło w kilku miejscach tak by delikatnie się rozpuściło w czasie zapiekania. Wkładamy zapiekankę do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki są bardzo fajne gdyż wiem, że można je przygotować w bardzo prosty oraz szybki sposób. Jak dla mnie świetnie również sprawdza się łososiowe carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ gdzie jestem zdania, że jak najbardziej warto jest je przygotować.
OdpowiedzUsuń