Sum z kaszą pęczak
Wchodzisz do sklepu i nagle w lodówce z rybami odnajduesz taką, której nigdy w życiu nie jedłeś. I pojawia się pytanie: kupić i skosztować, czy wybrać dobrze znanego łososia. Postawiłam na ryzyko. W moim koszyku wylądował filet z suma. Po krótkim namyśle udało mi się stworzyć dla niego pyszny dodatek w postaci kaszy pęczak. Zapraszam na smaczny obiad.
Składniki:
1 filet z suma
0,5 szklanki kaszy pęczak
3 pomidory suszone
5 oliwek
szczypiorek
cytryna
olej
sól
pieprz
kurkuma
oliwa
Filet oczyszczamy, poleamy sokiem z połówki cytryny i odrobiną oleju. Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Kaszę gotujemy do miękkości razem z łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Po ugotowaniu odcedzamy ją, dodajemy posiekane pomidory i pokrojone oliwki oraz szczypiorek. Dodajemy odrobinę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz