Ciasteczka jajka z dżemem z rokitnika

Idzie Wielkanoc. W tym roku jakoś bardziej wzięło mnie na pieczenie ciasteczek stylizowanych tym świętem. Pomysł był prosty. Skoro wiosna, skoro Wielkanoc więc jajko. Padło na dżem z rokitnika jako dodatek. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki śmietany 12%
4 łyżki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania 
słoik dżemu z rokitnika



Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, masło i śmietanę. Mieszamy wszystkie składmiki i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy i wykrajamy taką samą ilośc ciastek w kształcie jajka oraz jajka z dziurką. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Studzimy ciasteczka. Te z dziurką posypujemy cukrem pudrem. Całe smarujemy dżemem i łączymy w pary tak, by powstały jajka. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger