Eton mess

Tradycyjny angielski deser, który mogłabym jeść codziennie, chociaż nie jestem fanką słodyczy (pomimi że robię ich wiele) Nazwa wskazuje na elitarną szkołę dla chłopców, znajdującą się w pobliżu zamku Windsor. Pierwotnie robiony nie tylko z truskawek ale także bananów. Ja postawiłam na wersję z jednego owocu. Trzeba wykorzystać, że jeszcze na placach można znaleźć pyszne polskie truskawki. 


Składniki:

2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
10 dojrzałych truskawek
1 szklanka ubitej śmietany 30 %
5 bez

składniki na dwie porcje



Do szklanych pucharków nakładamy po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego. Połowę truskawek zgniatamy widelcem. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na jogurt nakładamy pokruszoną bezę i zalewamy zgniecionymi truskawkami, przekładamy bitą śmietaną. Resztę truskawek kroimy drobno i nakładamy na śmietanę. Kruszymy bezy i posypujemy owoce. Warstwy powtarzamy do samej góry. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. A taka bita śmietana w aerozolu tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje gospodarstwo domowe nie ma na stanie miksera :P

      Usuń
    2. To moze zrobi wpis jak ubic smietane bez miksera :) najlepsza swieza domowa, wlasnorecznie ubita taka polecam :)

      Usuń
    3. Stanowczo, filmik bedzie idealny. Dzieki Madzik.

      Usuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger