Makaron z sosem dyniowym

Obiad powinien być pyszny i nie ma dla mnie innej opcji. Jedzenie to jedna z niewielu przyjemności, którą możemy sobie zapewnić każdego dnia. I jeśli chociaż odrobinę postaramy się podczas przygotowania, smak może nas pozytywnie zaskoczyć. Dziś na obiad dynia. Bo jakżeby inaczej, kiedy kilogramami leży na sklepowych półkach. 



Składniki

1 mała dynia hokkaido
1 cytryna
1 cebula szalotka
2 łyżki kuminu rzymskiego mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
0,5 szklanki siekanych liści mięty
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka siekanej drobno papryczki chilli
1 szklanka wody
makaron penne

Sos na około 4-5 porcji więc należy do tego dopasować ilość makaronu



Dynię obieramy ze skórki, kroimy na kawałki dowolnej wielkości usuwając nasiona i wrzucamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, kumin oraz olej (ok 2 łyżek) i dokładnie mieszamy tak by przyprawy przykryły każdy kawałek dyni. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut aż dynia stanie się miękka. 

Makaron gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię przenosimy do miski i rozgniatamy ją widelcem. Dodajemy masło, miętę i pietruszkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę szalotkę. Dodajemy dynię i zalewamy wodą. Dosypujemy zieloną cebulkę, chilli. Jeśli sos zrobi się za gęsty doleway wody. Ściagamy patelnię z ognia i dodajemy sok z cytryny dokładnie mieszając. Do sosu dodajemy makaron tak by przykleił się do niego sos. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger