Ciasto gruszkowe z kardamonem

Ten moment kiedy zdajesz sobie sprawę, że pracujesz z łasuchami i od czasu do czasu chcesz ich dokarmić. No dobra, to oni wciąż pytają kiedy będzie ciasto. Więc wymyśliłam im jedno z gruszkami i dodałam tam trochę kardamonu. Jest pysznie!




Składniki:

6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3 duże gruszki
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
3/4 kostki topionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do posmarowania formy i 3 łyżki mąki krupczatki do posypania
2 łyżki dżemu (cytrynowego, gruszkowego lub innego w żółtym kolorze)

Rozgrzewamy pierkarnik do 180 stopni. Przygotowujemy foremkę (max. 26cm) i smarujemy ją masłem i posypujemy mąką krupczatką. 



Topimy masło i lekko je studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast zółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do niej dodajemy mąkę, mielony kardamon, proszek do pieczenia. Powoli dodajemy masło wciąż mieszając oraz starte na tarce dwie obrane gruszki. Na koniec dodajemy ubitą pianę. 




Ostatnią gruszkę obieramy i pokrojoną w paski układamy na dnie przygotowanej formy. Wlewamy masę i pieczemy przez 35-40 minut (do suchego patyka) 

Ciepłe ciasto obracamy owocami do góry i smarujemy dżemem. ładnie zastygie na wierzchu dodając odrobinę słodyczy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger