Zupa paprykowo-marchewkowa

Coraz zimniejsze dni wymagają rozgrzania się od środka. Idealnym rozwiązaniem będzie zupa, która zawsze sprawdzi się jako część obiadu. Na dziś propozycja w kolorze pomarańczowym, smak natomiast słodko pikantny. 


Składniki

2 czerwone papryki
4 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
1,5 l bulionu
sól
pieprz
papryka ostra
olej

dodatkowo:

grzanki
natka pietruszki
ser feta



Paprykę bardzo dokładnie myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i delikatnie ką szklimy. Dokładamy paprykę. Na warzywa ścieramy na tarce marchewkę, seler i pietruszkę. Wszyskto dokładnie przysmażamy. Delikatnie solimy i pieprzymy i dodajemy około 1 łyżeczki papryki ostrej. 

Warzywa przekładamy do rondla i zalewamy bulionen. Gotujemy zupkę. Blendujemy ją w garnku. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na talerz. Ozdabiamy kawałkami sera feta, natką pietruszki oraz grzankami. 



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wsunęłabym... ale jak już wspomniałam na fejsie - jestem na sucharach. Nie ma to jak wejść na blog kulinarny w czasie grypy żółądkowej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana, ugotuję podobną specjanie dla Ciebie :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie:) Przepadam za takimi zupami szczególnie jesienią.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger