Zupa paprykowo-marchewkowa
Coraz zimniejsze dni wymagają rozgrzania się od środka. Idealnym rozwiązaniem będzie zupa, która zawsze sprawdzi się jako część obiadu. Na dziś propozycja w kolorze pomarańczowym, smak natomiast słodko pikantny.
Składniki
2 czerwone papryki
4 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
1,5 l bulionu
sól
pieprz
papryka ostra
olej
dodatkowo:
grzanki
natka pietruszki
ser feta
Paprykę bardzo dokładnie myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i delikatnie ką szklimy. Dokładamy paprykę. Na warzywa ścieramy na tarce marchewkę, seler i pietruszkę. Wszyskto dokładnie przysmażamy. Delikatnie solimy i pieprzymy i dodajemy około 1 łyżeczki papryki ostrej.
Warzywa przekładamy do rondla i zalewamy bulionen. Gotujemy zupkę. Blendujemy ją w garnku. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na talerz. Ozdabiamy kawałkami sera feta, natką pietruszki oraz grzankami.
Smacznego!
Wsunęłabym... ale jak już wspomniałam na fejsie - jestem na sucharach. Nie ma to jak wejść na blog kulinarny w czasie grypy żółądkowej :P
OdpowiedzUsuńkochana, ugotuję podobną specjanie dla Ciebie :)
UsuńWygląda bardzo smacznie:) Przepadam za takimi zupami szczególnie jesienią.
OdpowiedzUsuńidealna na chłodne dni :)
Usuń