Paprykowe udka z kurczaka

Najbardziej lubię obiady, które można przygotować szybko. Oczywiście w tym najlepiej sprawdza się kurczak. Tym razem padło na mięso z udek. Na szczęscie upolowałam takie w sklepie, więc ominęła mnie część oddzielania go od kości. Potem to już tylko siekałam warzywa i dorzucałam wszystko na patelnię. A jakie to było smaczne! Zdecydowanie polecam. 




Składniki: 

mięso z 4 udek z kurczaka
2 duże cebule
5 małych słodkich papryczek
1 natka pietruszki
250 g pieczarek
3 łyżeczki papryki ostrej
sól
pieprz
olej
kasza pęczak/ziemniaki

Składniki na dwie porcje



Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy cebulę. Dodajemy paprykę, mieszamy i zalewamy wodą (około 0,5 szklanki) tak by cebula delikatnie się dusiła. Gdy woda zacznie wyparowywać do patelni wkładamy mięso. 



Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekane pieczarki. Delikatnie je rumienimy. Dodajemy paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko przesypujemy do mięsa. Znów zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy danie solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak lub ziemniakami


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger