Kurkumowe pierogi z dynią i soczewicą

Jeśli chodzi o doprawianie przypraw nadale jestem klimatem w Izraelu. Kumin więc sypie się w mojej kuchni łyżkami. Nic więc dziwnego, że kombinując obiad na kolejny dzień pracy postawiłam na smak tamtego regionu. Wyszły aromatyczne i mam nadzieję smaczne pierogi. Zółte od kurkumy dodanej do ciasta i w środku ciemne od wszystkich przypraw. 


Składniki:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy
300 g dyni piżmowej
1 mała cebula
12 małych pieczarek
olej
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 ząbki czosnku
3 garście dużych liści szpinaku
puszka ciecierzycy
sól 
pieprz

Soczewicę gotujemy przez kilka minut aż zmięknie, odcedzamy. Dynię obieramy i kroimy w niewielkie kostki. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie aż zmięknie. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. 

Na rozgrzanej patelni delikatnie szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przysmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane składniki mieszamy z pieczarkami i siekamy w robocie kuchennym lub mielimy w maszynce do mięsa. 

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju. Dodajemy kumin, nasiona kolendry, ziele angielskie, cukier i cynamon i wyciśnięty na prasce czosnek. Mieszamy lekko podgrzewając przyprawy i dodajemy do nich zmieloną soczewicę z dynią. Mieszamy dokładnie i odkładamy z ognia. 


Szpinak myjemy i osuszamy. Siekamy na drobno i dodajemy do warzyw na patelni. 




Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
0,5 kostki masła (temperatura pokojowa)
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko

Mąkę przesiewamy. Dodajemy kurkumę, jajko i masło. Zagniatamy ciasto dodając po trochu wody. Ugniatamy dokładnie przez kilka minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe kształty. Łyżeczką nakładamy nadzienie i dodajemy do każdego pieroga 2-3 sztuki ciecierzycy z puszki. Zagniatamy pierogi. 

Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wodzie i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Przekładamy je do garnka z zimną wodą i nakładamy na talerz. Ozdabiamy posiekaną zieloną cebulką lub łyżką masła.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten moment, kiedy wchodzisz głodna i zziębnięta do domu i dostajesz takie pierogi i zupę ogórkową... <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Jem... Jemy! , Blogger