Sałatka curry z kalafiora
Czas powtórzyć przepis z ostatnich warsztatów. Sałatka, która przypadła mi do gustu smakiem ale i prostotą. Myślę, że każdemu posmakuje jako dodatek do obiadu albo odrębne danie na imprezie. Moja sałatka już dawno zjedzona. Było pysznie.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 duża cebula
1/2 łyżki curry
1/4 łyżki kurkumy
4-5 łyżek oliwy
natka posiekanej kolendry/pietruszki
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki octu
opcjonalnie namoczone rodzynki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kalafior dzielimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w wiórka, ciecierzyce odsączamy z wody. W misce mieszamy kalafior, cebulę, kurkume, curry i oliwę. Przekładamy dokładnie wymieszane składniki na papier do pieczenia i na blaszce wkładamy do piekarnika na około dwadzieścia minut.
Po tym czasie wyciągamy blachę i jej zawartość przekładamy do miski. Dodajemy ciecierzycę, posiekaną drobno kolendrę. Doprawiamy do smaku solą i delikatnie kropimy octem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz